VÅR STORY

Fem km söder om Helsingborgs centrum finner du en fiskeby vid namn Råå. Där bryggs hantverksmässig öl i ett av Sveriges modernaste bryggverk. 

Sjökaptenernas
och fiskarnas Råå

5 km söder om Helsingborgs centrum finns vi i den gamla fiskebyn RÅÅ. Ett fiskesamhälle med en gedigen historia där en plats för öltillverkning är självklar.

Råå anlades vid kusten och är präglat av närheten till havet och vad havet har att ge. Så även dess historia och till vissa delar våldsamma historia. Skåne och Råå var danskt fram till år 1658. 18 år senare den 29e juni 1676 kom omkring 300 fartyg in vid Råå och landsatte 15 000 danska soldater för att återta Skåne. Svenskarnas listighet och grymhet genom att bla bränna ner stora delar av byn mellan 1675-79 försvårade danskarnas intåg och RÅÅ förblev svenskt. Danskarna landsteg sedan ett par gånger till, med det sista försöket år 1709. De höll stånd till 1710 då Magnus Stenbock som står staty inne i Helsingborgs centrum lyckades vinna slaget om Helsingborg och mota bort danskarna över sundet en sista gång. Från denna tiden gav Karl den XII order om att befästa RÅÅ. Råå vallar byggs upp som ett skydd mot främmande makt och ligger som en mur längs Råås strandremsa än idag.

I slutet på 1800-talet och början på 1900-talet var RÅÅ Sveriges största fiskeläge. Båtarna kom inte enbart med fisk utan under långa tider har smuggling av öl och sprit varit en minst lika stor inkomstkälla som fisket.

Vid fiskeläget kan beskådas den fina hamnen, fiskebodar och den avlånga vallen, Råå vallar. Befolkningen uppgick den 31e december 2018 till 3322 invånare.

Här på Råå bildades i mitten av 2015, RÅÅ Bryggeri. Efter månader av hårt arbete och många timmars byggande och svetsande stod ett av Sveriges mest högteknologiska bryggverk på plats, på Industrigatan 97 där det idag går på högvarv.

Vi fokuserar på att brygga öl av ekologiska råvaror och vårt hjärta ligger i den europeiska öltraditionen med influenser från den moderna ölvärlden.

Adjektivet rå i betydelserna äkta och genuin men även det rena och naturliga förknippas med fiskare och sjömän. RÅÅ Bryggeris öl har karaktären från Råås historia där vi satsar på det rena och naturliga med ekologiska råvaror för att ta fram dess specifika karaktär och erbjuda dig ett högkvalitativt ölutbud för alla tillfällen och humör.

Ta en tur i vårt bryggeri! 

Kontakta oss

+46 42-260 260

info@raabryggeri.com

Hitta till bryggeriet

Industrigatan 97, port 8

25232 Helsingborg