VÅR STORY

Fem km söder om Helsingborgs centrum finner du en fiskeby vid namn Råå. Där bryggs hantverksmässig öl i ett av Sveriges modernaste bryggverk. 

Sjökaptenernas
och fiskarnas Råå

Ett fiskesamhälle med en gedigen historia där är en plats självklar öltillverkning. Råå anlades vid kusten för det goda fiskets skull och var ett hjälpmedel för böndernas möjlighet att få intäkter även vintertid.
Samhället är präglat av närheten till havet och vad havet har att ge. Så även dess historia och till vissa delar våldsamma historia. Skåne och Råå var danskt fram till år 1658. 18 år senare den 29e juni 1676 kom omkring 300 fartyg in vid Råå och landsatte 15 000 danska soldater för att återta Skåne. Svenskarnas listighet och grymhet genom att bla bränna ner stora delar av byn mellan 1675-79 vilket försvårade danskarnas intåg. Danskarna landsteg sedan ett par gånger till, med det sista försöket år 1709. De höll stånd till 1710 då Magnus Stenbock som står staty inne i Helsingborgs centrum lyckades vinna slaget om Helsingborg och mota bort danskarna över sundet en sista gång. Från denna tiden gav Karl den XII order om att befästa RÅÅ. Därför byggdes Råå vallar upp som skydd mot främmande makt och ligger som en mur i form av en avlång kulle längs Råås strandremsa än idag.

I slutet på 1800-talet och början på 1900-talet var Råå Sveriges största fiskeläge. Båtarna kom inte enbart med fisk, utan under långa tider har smuggling av öl och sprit varit en minst lika stor inkomstkälla som fisket.
Vid fiskeläget kan än idag beskådas den fina hamnen, fiskarnas fiskebodar och den avlånga vallen. Befolkningen uppgick den 31e december 2018 på Råå till 3 322 invånare.

Här på Råå bildades i mitten av 2015, RÅÅ Bryggeri. Efter månader av hårt arbete och många timmars byggande och svetsande stod södra Sveriges mest högteknologiska bryggverk på plats, på Industrigatan 97 där det idag går på högvarv. Vi fokuserar på att brygga öl av ekologiska råvaror och vårt hjärta ligger i den europeiska öltraditionen med influenser från den moderna ölvärlden. Adjektivet rå i betydelserna äkta och genuin men även det rena och naturliga förknippas med fiskare och sjömän på Råå. RÅÅ Bryggeris öl har karaktären från Råås historia där vi satsar på det rena och naturliga med ekologiska råvaror för att ta fram dess specifika karaktär och erbjuda dig ett högkvalitativt ölutbud för alla tillfällen och humör.

Ta en tur i vårt bryggeri! 

Kontakta oss

+46 42-260 260

info@raabryggeri.com

Hitta till bryggeriet

Industrigatan 97, port 8

25232 Helsingborg